ریزش مو چه بهدلیل ژنتیک، شیمی درمانی، جراحی، کاهش وزن، استرس یا هر عامل دیگری باشد، نگرانکننده است. برخی از انواع ریزش مو به خصوص آنهایی که به درمانهای پزشکی مربوط میشود، برگشتپذیرند اما برخی از انواع این عارضه را نمیتوان متوقف کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از «وریول هلث»، داروها، مکملها و استفاده از محصولات مختلف، برخی از روشهای توصیهشده برای توقف نازک شدن مو و بازگرداندن حجم آنها به شمار میروند.
روشهای مختلف جلوگیری از ریزش مو
راهبردهای پیشگیری از ریزش مو، هم برای تقویت مو و هم برای حفظ موها موثر است. این روشها همچنین به علتهای زمینهای این عارضه میپردازد و رشد مجدد موها را افزایش میدهد.
این راهکارها از مصرف مکملهای ویتامین تا اصلاح روشهای مراقبت روزانه از موها و حتی شیوه زندگی را شامل میشود.
محافظت از مو
یکی از راههای جلوگیری از ریزش مو مراقبت از مو و آسیب نرساندن به آن یا استرس و فشار وارد نکردن به موها است.
برخی توصیهها برای مراقبت از مو عبارتند از:
– از شامپوها و نرمکنندههای ملایم استفاده کنید.
– برای جلوگیری از گره خوردن بعد از دوش گرفتن از اسپری نرمکننده استفاده کنید.
– موهای خود را در حوله بپیچید تا خشک شود.
– از مراقبت از مو با روغن داغ خودداری کنید.
– از استفاده از سشوار، اتو فرکننده، شانه داغ و سایر روشهایی که موها را داغ میکنند، خودداری کنید.
– بدون اینکه موها را بکشید به آرامی آنها را شانه کنید.
– از بستن مو به شکلی که موها کشیده شوند، مانند دم اسبی سفت خودداری کنید.
محصولات طبیعی
با وجودی که استفاده از محصولات طبیعی نیازمند تحقیقات بیشتر است، اما چند نمونه روغن که از محصولات گیاهی یا دانهها به دست میآید و همچنین برخی محصولات طبیعی دیگر برای جلوگیری از ریزش موها موثرند، از جمله:
روغن رزماری: متخصصان در سال ۲۰۱۵ دریافتند که روغن موضعی رزماری به اندازه داروی رایج ماینوکسیدیل ۲ درصد در درمان ریزش موی ارثی موثر است.
روغن دانه کدو تنبل: این روغن برای ریزش موی ژنتیکی در زنان موثر است. متخصصان دریافتند که سه ماه درمان با روغن دانه کدو تنبل و همچنین محلولهای ماینوکسیدیل ۵ درصد موثر است.
روغن نارگیل: بنا به یافتههای متخصصان، روغن نارگیل به ترمیم موهای آسیبدیده ناشی از اشعه ماوراء بنفش (UV) کمک میکند.
ویتامینها و مواد معدنی
هنوز درباره تاثیر دقیق مکملهای ویتامین یا مواد معدنی بر ریزش مو، بحثهایی وجود دارد. اما محققان باور دارند کمبود برخی از این موارد خطر آلوپسی آندروژنیک یا الگوی ریزش مو را افزایش میدهد.
تقویت ذخیره املاح و ویتامینهایی چون روی (زینک)، آهن، ویتامین دی، ویتامین ب۲، ب۹، ب۱۲ و همچنین ویتامین سی (ریبوفلاوین) از جمله موارد موثر بر ریزش مو به شمار میرود.
برای استفاده از این مکملهای ویتامین و املاح حتما با پزشک و متخصصتان مشورت کنید تا از دز مناسب بهرهمند شوید. زیرا مصرف بیش از حد برخی ویتامینها مانند ویتامین آ و ویتامین ای، باعث ریزش مو میشود.
برخی داروها هم برای درمان ریزش مو توصیه میشوند که میتوان به داروی موضعی روگین (Rogaine) و همچنین داروی فیناستراید که به صورت موضعی و خوراکی مصرف میشود، اشاره کرد.
لیزر درمانی هم یکی دیگر از روشهای درمانی برای ریزش مو است. در این روش مناطق آسیبدیده را در معرض پرتوهای نور مخصوص قرار میدهند.
از دیگر روشهای درمانی، پلاسمای غنی از پلاکت است. پلاکتها، سلولهایی به شکل دیسک هستند که در خون یافت میشوند و به لخته شدن کمک میکنند. تزریق پلاسمای خون غنی از پلاکت میتواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند.
برای ایجاد پلاسمای غنی از پلاکت، متخصص بهداشت نمونه خون فرد را میگیرد و در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میدهد که آن را به سرعت به اطراف میچرخاند. این فرآیند پلاکتها را در نمونه متمرکز میکند و دوباره به بیمار تزریق میشود.
یکی دیگر از عوامل کاهش ریزش مو، ترک سیگار است. ترک سیگار در کنار فواید بسیار دیگری که دارد در کاهش ریزش مو هم موثر است. با وجود اینکه این مسئله نیازمند تحقیقات بیشتر است اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سیگار کشیدن، باعث میشود ریزش موها زودتر شروع شود و الگوی طاسی را به همراه دارد.
تغییر رژیم غذایی
از دیگر موارد مهم در جلوگیری از ریزش مو داشتن رژیم غذایی سالم است، زیرا کمبود مواردی مانند پروتئین و آهن، ریزش مو را در پی خواهد داشت.
از جمله غذاهای غنی از پروتئین و آهن عبارتند از: گوشت قرمز، جوجه، ماهی، لوبیا، تخم مرغ، آجیل، کلم بروکلی، اسفناج و توفو.
ماساژ پوست سر
بنابر گزارش ایندیپندنت، همچنین یکی دیگر از کارهای موثر در کاهش یا جلوگیری از ریزش مو، ماساژ پوست سر است. با ماساژ پوست سر چه با دست یا از طریق دستگاه میتوانید ضخامت مو را افرایش دهید.
نتیجه یک پژوهش نشان میدهد ۶۸.۹ درصد از کسانی که پوست سر خود را بین ۱۱ تا ۲۰ دقیقه در روز ماساژ میدهند، با نازکشدن کمتر موها مواجه شدند و نتایج مثبتی را گزارش کردند. البته محققان هنوز نیازمند تحقیقات بیشتر در این مورد هستند.
استرس را مدیریت کنید
استرس یا ضربههای روانی باعث ریزش موقت مو یا تلوژن افلوویوم میشود. برای مدیریت استرس به دنبال راههای سالم و کاربردی باشید. این راهکارها عبارتند از:
– مراقبه یا تمرینهای مربوط به تمرکز حواس
– یوگا، تایچی یا سایر تمرینات کششی
– یافتن راههای سالم برای مقابله با استرس
– فاصله گرفتن از اخبار یا رسانههای اجتماعی
– خواب کافی و ورزش منظم
باورهای اشتباه در مورد ریزش مو
درباره ریزش مو داستانهای زیادی وجود دارد که نادرست است. از جمله اینکه مدیریت استرس، طاسی سر را کند میکند. استرس باعث ریزش موقت موی سر میشود، اما در طاسی که عموما دلایل ژنتیکی دارد تاثیری ندارد.
برخی هم میگویند کلاه باعث ریزش مو میشود. طبق تحقیقات ارتباط کمی بین پوشیدن کلاه و ریزش مو وجود دارد.
در واقع، یک پژوهش روی دوقلوهای همسان نشان داد آنهایی که بیشتر از کلاه استفاده میکردند، نازک شدن بالای پیشانی کمتری داشتند. البته کلاه تنگ، فشار بیشتری بر فولیکولهای مو وارد میکند و بر ریزش مو موثر است.
شستشوی زیاد به ریزش مو ربطی ندارد. شستن بیش از حد موها باعث ریزش مو نمیشود. اما هنگام شستشو و خشک کردن با موها ملایم رفتار کنید و مراقب مواد تشکیل دهنده شامپو باشید چراکه میتوانند فولیکولها را شکنندهتر کنند.
شرایط خاص
برخی شرایط خاص مانند مصرف داروها، شیمیدرمانی، پرتو درمانی، نداشتن تعادل هورمونی مانند شرایط پس از زایمان، جراحی کاهش وزن و برخی بیماریهای خودایمنی هم میتوانند ریزش مو را تشدید کنند.
اگرچه برخی از انواع ریزش مو را نمیتوان متوقف کرد، اما برای جلوگیری از آن یا کاهش سرعت پیشرفت آن میتوانید برخی راهکارهای ارائه شده را به کار ببرید.
- نصیبه جانی پور
- کد خبر 28310
- 498 بازدید
- بدون نظر
- پرینت